Kompost, czyli czarne złoto ogrodnika

Na zdjęciu kompostownik z zawartością. 

Poznajcie zasady kompostowania. Kompost powstaje przez rozpad odpadów pochodzenia roślinnego – to ekologiczny, naturalny, bogaty w składniki odżywcze nawóz. To jedno z najbardziej wartościowych podłoży wykorzystywanych w uprawie roślin ogrodowych, balkonowych i domowych. Dlatego często porównywany jest do… złota.

Resztki warzyw i owoców, fusy po kawie, skorupki jajek, ścięta trawa czy liście to jedne wielu składników, które możemy wykorzystać do tworzenia kompostu. Ich rozkład daje bardzo cenny nawóz, wzbogacający glebę w materię organiczną. 

W ciągu roku w naszych domach, czy na działkach zbiera się sporo odpadów biodegradowalnych.  Szacuje się, że każdy z nas produkuje około 268 kg śmieci rocznie. Około 150 kg to odpady organiczne, które możemy przetwarzać i z powodzeniem wykorzystać jako kompost. Warto wiedzieć, że ziemia zmieszana z kompostem lepiej zatrzymuje wilgoć (do 9 l wody więcej na m2).

Kompost dodany do gleby:

➡ wspomaga procesy glebotwórcze,

➡ poprawia strukturę gleby,

➡ polepsza wchłanianie wody (gleba chłonie ją jak gąbka, a nie jak zaschnięta skorupa, z której woda szybko odpływa),

➡ zatrzymując wodę, nawadnia rośliny i zasila wody podziemne.

Dla nas i dla środowiska

Zalet z kompostowania jest więcej:

  • mniejsza opłata za wywóz śmieci,
  • mniej dokuczliwe zapachy z altan śmietnikowych,
  • darmowy nawóz najwyższej jakości,
  • kompost wymieszany z ziemią poprawia jej strukturę i ułatwia zatrzymywanie wody, rośliny to lubią,
  • korzystając z kompostu, nie stosujesz torfu, więc pozostaje on w torfowisku, co jest cenne dla klimatu i przyrody.

 

Czy wiesz że…

decydując się na kompostowanie ograniczasz masę odpadów biodegradowalnych, które fermentując na składowisku odpadów wytwarzają metan i dwutlenek węgla, a te z kolei pogłębiają skutki zmian klimatu.


Realizacja krok po kroku

  1. Wybierz miejsce osłonięte od wiatru, zacienione, z dala od okien.
  2. Zrób solidną i przewiewną konstrukcję z desek, nie maluj ich ani nie impregnuj. Nie powinna mieć dna, aby do kompostu mogły wchodzić organizmy glebowe. Jeśli nie masz czasu samodzielnie zrobić kompostownika, możesz go kupić.
  3. Wrzucaj rozdrobnione odpady zielone/brązowe w proporcji 2:3:
    🟩
    odpady zielone to np.: ścięta trawa, resztki roślinne, owocowe i warzywne z kuchni, fusy po kawie i herbacie;
    🟫 odpady brązowe, to np.: drewniane zrębki, trociny, rozdrobnione gałęzie, suche liście, tektura, niezadrukowany papier;
  1. Przerzucaj przynajmniej raz na dwa tygodnie lub przełóż patykami i słomą, aby zapewnić dostęp powietrza.
  2. Jeśli masz miejsce, dostaw kolejne komory. Wtedy przerzucanie kompostu będzie prostsze.
  3. Nie dopuszczaj do przesuszania kompostu. Pamiętaj o podlewaniu w okresach suszy. Najlepiej rób to zebraną wcześniej deszczówką.
  4. Przykrywaj kompost od góry liśćmi, słomą lub workami jutowymi – będzie mu ciepło i wilgotno.
  5. Przy kompostowniku możesz posadzić czarny bez, a na nim dynię. Rośliny zapewnią cień potrzebny kompostowi.
  6. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, każdą świeżą warstwę kompostu przysypuj żyzną ziemią ogrodową. Zasilaj bakteriami albo roślinną gnojówką z pokrzyw.
  7. Po około 6-12 miesiącach kompost będzie gotowy. Możesz nim nawozić wszystkie swoje rośliny, zarówno w ogrodzie, na balkonie, jak i w domu.

Pamiętaj: kompost lubi ciepło i wilgoć

Na grafice schemat budowy kompostownika.  


Nie wrzucaj do kompostownika

Zwęglonego popiołu, niedopałków papierosów, nabiału, mięsa, pieczywa, zepsutego jedzenia, gruzu, plastiku, szkła, kolorowego, zadrukowanego papieru, odchodów, pieluch, nasion roślin inwazyjnych, roślin zaatakowanych chorobami lub pasożytami.

Warto wiedzieć

Czarny bez przy kompostowniku odstraszy insekty i gryzonie. Z młodych liści, zielonych pędów oraz kwiatów tego krzewu można zrobić gnojówkę, która przyspiesza proces kompostowania.

Na co uważać

Jeśli Twój kompost zacznie brzydko pachnieć, to znaczy, że jest zbyt mokry i gnije. Koniecznie przerzuć go i dodaj brązowych odpadów.

Inne możliwości

Są różne sposoby robienia kompostu. Na przykład na balkonie możesz zastosować wermikompostowanie, czyli zatrudnić dżdżownice albo zastosować japońską metodę Bokashi, która umożliwia beztlenowe kompostowanie.

W domu zbieraj bioodpadki do pojemnika z pokrywką i wykorzystaj do produkcji kompostu w ogrodzie lub na balkonie.

W ramach projektu “Klimat w Szkołach Metropolii” kompostowniki powstaną w 3 placówkach:

➡ Szkole Podstawowej nr 5 w Redzie,

➡ Zespole Szkół Technicznych w Tczewie,

➡ Szkole Podstawowej w Mikoszewie.

Skip to content